Saunan lasiseinä

saunan lasiseinät  |  mallisto  |  helat ja vetimet  |  lisätietoa  |  ideagalleria

Lisätietoa saunan lasiseinistä:

Saunan lasiseinä yhdistää saunan ja pesuhuoneen yhtenäiseksi avaraksi tilaksi. Keskiverto suomalainen viettää elämästään yli 7 kuukautta saunassa. Vaihtoehtoina on tuon 7 kuukauden ajan katsella puolentoista metrin päässä olevaa saunan seinää tai avartaa tila saunan lasiseinällä, jolloin pesuhuone tuntuu saunojasta samalta tilalta löylyhuoneen kanssa.

Materiaalit, värit ja rakenne

Saunan lasiseinät valmistetaan lähes poikkeuksetta 8 mm karkaistusta turvalasista ja lasin värivaihtoehtoja on monia.

Saunan lasiseinään kuuluu yleensä ovi, yksi tai kaksi sivulasia sekä ylälasi oven yläpuolelle. Sivulasit voidaan asentaa esimerkiksi muurattujen puoliseinien päälle oven kummallekin puolelle tai ne voidaan tehdä täyskorkeina lattiasta kattoon asti. Täyskorkeat sivulasit asennetaan yleensä alareunasta säätöjalkojen päälle, jolloin niiden alareuna saadaan samaan linjaan oven alareunan kanssa jolloin sivulasien ja oven alle jää koko seinän levyinen noin 6-7 cm korkea tuuletusrako.

Mitat ja mitoitus

Saunan lasiseinät valmistetaan kohteen mittojen mukaan ja saunan lasiseinä sopiikin erinomaisesti sekä uudis- että saneerauskohteisiin. Mitat on syytä ottaa vasta valmiista, esimerkiksi laatoitetuista, pinnoista. Näin päästään millimetrin tarkkaan mitoitukseen lasien valmistuksessa ja oven käyntivälykset voidaan mitoittaa lasin lämpölaajeneminen huomioiden optimaalisesti. Lasien tarkka mitoitus on erittäin tärkeää, koska saunan lasiseinän ovessa ei ole tiivisteitä. Oikealla mitoituksella löylyt saadaan kuitenkin pysymään hienosti löylyhuoneen puolella. Mitoituksen ohella toinen tärkeä tiiviyteen vaikuttava tekijä on saranoiden laatu.

Saranat

Saranat ovat saunan lasiseinän tärkein yksittäinen komponentti. Saunan lasiseinän lasioven saranoissa on ehdottomasti oltava keskityskulman säätö, eli saranoiden on oltava säädettävät. Keskityskulman säädöllä varmistetaan, että ovi sulkeutuu tarkasti samaan linjaan sivulasien kanssa. Edes lasien tarkka mitoitus ei pidä löylyjä löylyhuoneessa, jos saranat keskittävät väärin jättäen oven esimerkiksi senttimetrin verran auki.

Koska Suomessa ei valmisteta saunan lasiseinissä käytettäviä heilurisaranoita, joutuvat toimittajat turvautumaan italialaisiin, saksalaisiin ja jotkut jopa kiinalaisiin valmistajiin. Koska näissä maissa ei saunomista juuri harrasteta ja saunan lasiseinä on muutenkin lähes ainoastaan suomalainen ilmiö, ei ulkomaisissa saranoissa ole kuumuuden kestäviä tiivisteitä. Saunan lasiseinän toimittajalta on hyvä tarkistaa, kuuluuko toimitukseen myös saunan kuumuuden kestävät tiivisteet. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että silikonitiiviste ei kestä tarpeeksi hyvin kuumuutta, vaan pehmenee lämmetessään ja päästää oven valumaan alas saranoiltaan. Tämä aiheuttaa epämiellyttävän käyttökokemuksen ja pahimmassa tapauksessa oven toimimattomuuden ja jopa lasin rikkoutumisen. Asiantuntevilla toimittajilla asianmukaiset saranatiivisteet kuuluvat vakiotoimitukseen. Toimittajan myöntämä pitkä takuuaika viittaa siihen, että käytössä on hyvät saranat ja saranoiden tiivisteet.

Ympäröivät rakenteet ja kiinnitys

Ympäröivien rakenteiden on oltava riittävän tukevat saunan lasiseinän kiinnitystä ajatellen. Käytännössä kiinnitys onnistuu hyvin esimerkiksi kivi- tai betoniseinään tai laattojen ja levytyksen takana oleviin puisiin runkorakenteisiin. Myös paneelikatossa on oltava koolaus saunan lasiseinän kohdalla. Mikäli kattopaneelit asennetaan pituussuuntaan saunasta pesuhuoneeseen, on panelointi hyvä katkaista saunan lasiseinän kohdalta ja jättää lasiseinän kiinnityslistalle noin 15 mm rako.

Puhtaanapito

Saunan lasiseinän puhtaanapidossa auttaa nanopinnoite, joka käytännössä poistaa kokonaan pesuaineen ja kovan hankauksen tarpeen useiksi vuosiksi yhdellä käsittelyllä. Käsittely nanopinnoitteella on hyvä tehdä heti, kun asennuksessa käytetty silikoni on kuivunut kunnolla. Saunan lasiseinää ei suositella tilattavaksi valmiiksi nanopinnoitteella käsiteltynä, koska pinnoite hylkii asennuksessa käytettävää silikonia. Mikäli vesijohtovedessä oleva kalkki on jo ehtinyt pinttyä lasiin, voi sen poistaa lasimestarin puhdistusvillalla ennen käsittelyä nanopinnoitteella. Pinnoittamaton lasiseinä pestään kuten normaalit ikkunat. Pinnoitetulle lasille riittää yleensä kevyt pyyhkäisy kostealla liinalla ilman pesuaineita. Pesuaineiden käyttöä on syytä välttää pinnoitetuissa laseissa, koska pesuaineet lyhentävät nanopinnoitteen ikää.

Kiukaan koko

Saunan lasiseinän suunnittelun yhteydessä on hyvä huomioida myös kiukaan tehojen riittävyys. Kiuasvalmistajat ilmoittavat yleensä hyvin selkeästi kiukaan soveltuvuuden saunan kuutiotilavuuden mukaan. Kun sauna varustetaan lasiseinällä, lisätään saunan todelliseen kuutiotilavuuteen lasiseinän neliömetrimäärä kerrottuna kertoimella 1,5. Esimerkiksi 10m3 sauna, jossa on 3,5m2 lasiseinä, vaatii tilavuudeltaan noin 15m3 saunaan suunnitellun kiukaan.